Nytt

Lad opp til årets vakreste eventyr i fjellet

Nydelige omgivelser, vakker utsikt og mestringsfølelse på toppen. 3.august er det klart for Meråker Mountain Challenge.

Fjelløpet er tilpasset både bredde og topp. Her kan barna delta, og her kan den sterkeste ultraløperen kjempe om rekordtid. 3. august går starten for dette fantastiske løpet som stadig flere oppdager. Fjellene står til din rådighet, og du kan starte forberedelsene nå.

TIPS: Ønsker du gode turtips i ett større område, liker å sanke poeng og ønsker et turkart på din smarttelefon, kan du laste ned Trimpoengappen. Her får du oversikt over fantastiske turmål på din mobil. Her er du også med i trekningen av flotte premier.

Planlegg tidlig, her finner du overnatting.

Etapper for alle

Meråker Mountain Challenge har distanser fra 8 til 70 km og du bestiger flere fjell i løpet av turen. Slik er den lengste distansen: Etter en fin båttur over Feren ankommer du frodige Guddingsvika (402 m. o. h). Tidligere var dette en del av Verdal kommune. Vika med Guddingsvollen var tilholdssted for krigstokten til Karolinerne der de lå fulltallig med 10200 mann i september 1718. Ekstremløpet følger general Carl Gustaf Armfeldts spor de første 3 km opp til majestetiske Hermannssnasa. Den 5,3 km lange stigningen til fjelltoppen på 1035 m. o. h. går i både skogsmyr og fjellterreng.

Overnatting ved Feren? Sjekk ut Sulåmo turiststasjon. Her finnes også båt og kajakker du kan leie.

 

Meråkers lengste myrstrekning

Når løpet forlater den 300 år gamle traseen til Karolinerne, fortsetter du østover mot fjellet Storsjøhøgda. Dette er en strekning som går i tungt myrterreng i foten av fjellet. Du beveger deg mot Sverige, og kommer nok en gang inn på Karolinertraseen ved Sulsjøan. På Meråkers nordøstlige utpost opplever du noe av det villeste bygda har å by på når det kommer til natur og villmark. Fjellet er magisk!

 

Book en tur med Meråkers tøffeste turguide og ildsjel for fjelløpet, Hallgeir Martin Lundemo. Gå til nettsiden 26 peaks her.

 

Den høyeste toppen

Når du kommer til Storsjøhøgda, er du i fjellkjeden som kalles Kjølhaugane. Selve toppen, Storkjølhaugen er Meråkers høyeste ”ikke – grensefjell”. Hallgeir Martin Lundemo beskriver området som vilt, vakkert og værbitt, og et fjellområde der været kan skifte mellom fire årstider på under en time. Fra toppen på 1248 m. o. h. kan du se lengre en langt, og solen går ikke ned før etter midnatt ved sommersolverv 21. juni. Nedfarten er like strabasiøs som opp, men når du har kommet deg dit, møter du en flott morenerygg. På flaten er den like tørr og slett som en fotballbane.

 

Halvveis

Opp til neste topp, Litjkjølhaugen (1152 m. o. h), er det snaue 200 høydemeter. Første del med jord, deretter fast fjellunderlag. Topp nummer fire markerer at du er halvveis i løpet til Teveltunet. Her møtes både Ultra og fjellmaratonløypa som startet på Sulåmo i Fersdalen. En stakket stund møter du lett terreng med flate og slake nedoverbakker. Neste topp Rundfjellet, har du i siktet hele veien. Denne 2000-meteren er fin å hente nye krefter på.

 

TIPS: Skal du på dagstur, er det fint å ta noen av disse toppene med utgangspunkt fra Sulåmo eller Nord-Trøndelag Turistforenings hytte i Ferslia. Det er skiltet retning mot toppene, men husk å ta med kart. Ta turen til Rundfjellet, Litkjølhaugen og få med deg 900-meterstoppen Evjekvelvet på tur ned igjen.

 

 

 

Inn i Koltjønndalen Naturreservat

Etter Rundfjellet stuper man ned i spektakulære Koltjønndalen. Meråkers vakre skogs- og myrområder er noe for seg selv. Med klarvær, ser man hele den nydelige dalen. Terrenget er så storslått og formidabelt, at man oppover på vei mot Blåberga, må snu seg mange ganger for å se utover landskapet. Blåberga (1094 m. o. h), er bare en mellomstasjon i Koltjønndalen Naturreservat, løypa fortsetter å følge dalen. Vel nede fra Blåberga får man virkelig kjenne på Koltjønndalens sugende myrer med eldgammel skog på alle kanter.

Ved ankomst Angeltjønnhytta (DNT) venter en fortjent hvil og mtstasjon. Det er bare en halv maraton igjen (21 km).

 

 

Det tøffeste

Hvilen og påfyllet av skikkelig mat og drikke vil du få bruk for. Ved Østfjergens idylliske vannkant starter det virkelige kjøret. Den 5 km lange traseen opp til Midtiklumpen (1015 m. o. h), er det mest sugende og bratteste i hele løpet. Først slake bløte myrer, deretter luftige og bratte oppoverbakker. 500 høydemeter avsluttes med en puls nærmere maks. Se deg tilbake på den spektakulære stigningen. Når den sjuende tusenmeterstoppen er unnagjort, blir resten nærmest en ”walk in the park”.

 

Finalen

Kjerringfjellets artige svaberg markerer sluttfasen av det 70 km lange løpet.

Turen ned fra Kjerringfjellet(1073 m. o. h), er grei og flott tross støle bein. Fjellsiden opp mot Huva (1017 m. o. h), ser tyngre ut en den er. Det er bare å holde ut. Huva er vidstrakt og flat på toppen. Du ser langt inn i Sverige, og det er bare 12 km til mål. Her kan du juble for å ha nådd den siste tusentoppen, men det er et stykke igjen. Kilometerne begynner å blir lange, men når man når innpå Svenskegrensa, og går over de to demningene på Skurdalssjøen (700 m. o. h), får man ny energi til nedfarten ned til Teveltunet (450 m. o. h).

70 kilometer i nydelig natur er forsert. For deg som ikke klarer det nærmest umulige løpet sammenhengende, kan dele opp løpet i flere fjellturer med overnatting når det måtte passe deg. Ønsker du å være med som frivillig? Meråker Mountain Challende trenger folk som kan stille som toppvakt, på drikkepost/sjekkpunkt eller være på Angelltjønnhytta.

 

 

Informasjon om løpet finner du på merakertiltopps.no

 

Siste artikler
  • Spektakulære Rypetoppen for hele familien
  • Prøv hundekjøring på barmark
  • På ferie med hest
  • Gjør deg klar til årets råeste løp i fjellet
Lag hjemmeside for din bedrift med AFFY